Ons Korea

Onderwijsprogramma Wat is?

Wat is?

Zuid Korea

LEE Key Cheol – Ambassadeur van de Republiek Korea

Korea ligt ver van Nederland. De vlucht erheen duurt ongeveer elf uur. Het is dan ook niet vreemd als u niet veel over AmbassadeurKorea weet. Behalve wellicht de wereldhit Gangnam Style van de Koreaanse rapper Psy. Toch, als u er iets langer bij stil staat, zult u merken dat Korea al een groter deel van uw leven uitmaakt dan u denkt.

Stel uw ouders wonen in Rotterdam en u wilt bij hen op bezoek. U belt hen met uw mobiele telefoon van Samsung en vertelt hen dat u er aan komt. U stapt in uw nieuwe Kia SUV en rijdt erheen. Als u de Rotterdamse Haven passeert ziet u een groot schip gemaakt door Hyundai. Eenmaal aangekomen kijkt uw vader misschien nog een voetbalwedstrijd tussen Ajax en PSV op zijn Samsung tv. Uw moeder pakt ondertussen wat te drinken uit de LG koelkast. Het zijn allemaal Koreaanse merken. Onbewust kent u dus veel Koreaanse producten.

Koreanen weten bewust veel over Nederland. Het land van de tulpen, windmolens en Van Gogh. Daarnaast is Nederland ook een goed ontwikkeld land met hoge welvaart. Maar er is veel meer dat ons bindt. De eerste Nederlander die Korea bekend maakte in het Westen was een Nederlander: Hendrick Hamel. De voetbalcoach die het Koreaanse voetbalelftal voor het eerst naar de finale leidde was een Nederlander: Guus Hiddink. Nederland is ook aanwezig in het dagelijkse leven van Koreanen. Ikzelf ben sinds 2005 verzekerd bij ING. Daarnaast gebruik ik al 20 jaar een Philips scheerapparaat. In de zomer zit ik graag op het terras met een Heineken biertje en heerlijk stukje Goudse kaas. Ik luister naar muziek met mijn Philips audio-set. Verder zie ik dat Quinny een zeer bekend kinderwagenmerk is in Korea.

Tegenwoordig is Nederland de tweede of derde grootste handelspartner van Zuid-Korea in Europa en de derde grootste investeerder in Zuid-Korea. Maar de relatie tussen onze landen gaat veel verder terug. In 1660 was het een scheepvaarder uit Gorinchem die een boek schreef over Korea. Hendrick Hamel introduceerde Korea daarmee voor het eerst aan de wereld. In 1950 heeft Nederland de Zuid-Koreanen geholpen tijdens de Koreaanse oorlog. Dit alles maakt dat er in de wereld maar weinig landen zo nauw met elkaar verbonden zijn als Nederland en Zuid-Korea.

Bovendien is Korea een land met een lange geschiedenis, unieke cultuur en levensstijl. Wat het meest opvalt aan Korea, is haar succesvolle ontwikkeling in democratie en economie gedurende de afgelopen 50 jaar. Hoe meer u over Korea weet, hoe interessanter Korea voor u zal worden.

Ik ben heel erg blij dat de gemeente Gorinchem en de Hamel Foundation een belangrijke rol spelen in de relatie tussen Nederland en Korea. Laten we Korea leren kennen.

Anton Barske – Burgemeester van Gorinchem

 

Gorinchem en Zuid-Korea hebben een bijzondere band. Het was 350 jaar geleden immers een Gorcumer die schreef over Anton_BarskeKorea en dit verhaal bekend maakte in de Westerse wereld. Nadat Hendrick Hamel zijn scheepsjournael had gepubliceerd richtte het altijd zo gesloten land zich meer naar buiten. Het resultaat: vandaag de dag zijn ze economisch gezien een van de meest succesvolle landen.

Zuid-Koreanen weten veel over Nederland. Door Hamel, maar ook door onze bijdrage aan de Korea oorlog en niet te vergeten door Guus Hiddink die het Koreaanse elftal zo succesvol coachte. Maar wat weten wij eigenlijk over Zuid-Korea?

Samsung, Kia, Hyundai, LG, Gangnam style, Taekwondo. Ongemerkt komt er steeds meer Korea in ons leven. Door Hamel heeft Gorinchem een stedenband met de Zuid-Koreaanse stad Gangjin. Dan is het toch best interessant te weten welk land dat is, waar we zo nauw mee verbonden zijn.

Daarmee was het idee geboren om een lespakket te ontwikkelen voor basisscholen waarin leerlingen Zuid-Korea kunnen ontdekken. En vooral de bijzondere relaties tussen onze landen en de relatie met Gorinchem in het bijzonder. We kunnen veel over hen leren, maar ook veel van hen leren.

De wereldeconomie beleeft donkere tijden en de Nederlandse economie worstelt hier ook mee. In zulke tijden is het belangrijker dan ooit om vriendschappen te koesteren en samen nieuwe mogelijkheden te zoeken. Hamel heeft ooit de eerste stap daarvoor gezet. Dit is een prachtige tweede stap.