Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Sport / PyeongChang 2018 / Introductie

Introductie

Zuid Korea

Aangezien bijna zeventig procent van het landschap van Zuid-Korea bestaat uit bergen lijkt het logisch dat zij de 23ste editie van de Winterspelen 2018 gaan organiseren. Maar kan Korea wel zo’n groot evenment organiseren? Gelukkig hebben zij veel ervaring met het organiseren van grote sportevenementen

  • 1988  24ste Olympische Zomerspelen, Seoul
  • 2002 FIFA World Cup Korea/ Japan
  • 2011 World Athletics Championships, Daegu

Op 6 juli 2011 maakte Jacques Rogge, president van het IOC, bekend dat de PyeongChang de stemming onder IOC leden had gewonnen. Zij versloegen daarmee München, 25 stemmen (Duitsland) en Annecy, zeven stemmen (Frankrijk). De Koreanen hadden ook al meegedaan met de biedingen van 2010 en 2014. Korea organiseert de Winterspelen voor de eerste keer. De spelen vinden plaats in de periode van 9 tot en met 25 februari 2018.

Het Olympisch gebied is verdeeld over drie plaatsen: Pyeongchang, Gangneung en Jeongseon. De sneeuwsporten krijgen vorm in de bergen van Pyeongchang en Jeongseon. Gangneung, dat gelegen is aan de kust, zal de ijssporten gaan organsieren.

Technisch hoogstandje van de Koreanen is dat elk gebied binnen een half uur te bereiken is. Dit komt doordat er nieuwe infrastructuur is aangelegd in de vorm van nieuwe snelwegen en hogesnelheidstreinen. Deze brengen je met 300 km per uur op de plaats van bestemming. De sporters hebben eigen toegangswegen, zodat zij zich kunnen concentreren op de prestaties waar zij zo hard voor hebben getraind, zonder dat zij gestoord worden in hun concentratie door de media.

Wie gaan de Koreanen ontvangen in de gebouwde faciliteiten?

  • Ongeveer 5000 IOC leden van 100 verschillende landen;
  • Ongeveer 45.000 familieleden van sporters, leden van NOC/ NSF, media en andere genodigden;
  • Ongeveer 50.000 sporters verdeeld over 100 deelnemende landen;
  • 7 sporten met 15 verschillende disciplines. Voor het eerst in de geschiedenis kan men meer dan 100 medailles winnen;
  • 12 onderkomens, waaronder sportarena’s, trainingsfaciliteiten, onderkomens voor gasten en publiek, verdeeld over de drie eerder genoemde plaatsen.