Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Sport / FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2002 in Zuid-Korea & Japan

FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2002 in Zuid-Korea & Japan

Zuid Korea

Het wereldkampioenschap voetbal in 2002 voor landenteams werd gehouden in Zuid-Korea en Japan van 31 mei tot 30 juni. Dit was de eerste keer dat dit grote kampioenschap georganiseerd werd in Azië. Er werden 64 wedstrijden gespeeld door 32 deelnemende landenteams. De wereldkampioen van dit toernooi was het team van Brazilië.

Twee jaar van te voren werden de voorrondes gehouden om de landen te selecteren om mee te mogen doen.

De grote verrassing was het team van het gastland Zuid-Korea. Ze versloegen gerenommeerde voetballanden als Spanje, Italië en Portugal. Onder leiding van de Nederlander Guus Hiddink wist het land door te stoten tot de halve finales, waar het uiteindelijk verloor van Duitland. De Zuid-Koreanen lieten hier zien dat ze een voetballand waren waar rekening mee moest worden gehouden. Eén van hun belangrijkste spelers, die twee doelpunten scoorde, was Ahn Jung-hwan en daarnaast was ook Park Ji-sung een sterke speler. Dit mooie resultaat van het Zuid-Koreaanse team maakte dat zij het eerste Aziatische land waren die het gelukt is om bij de laatste vier in dit kampioenschap te komen.

Duitsland kwam tegenover Brazilië te staan in de finale. Brazilië won van Duitsland met 2-0 door doelpunten van Ronaldo.

Het aantal locaties waar gespeeld zou worden, was eerlijk verdeeld tussen Zuid-Korea en Japan. In Zuid-Korea werd er gespeeld in Seoul, Daegu, Busan, Incheon, Ulsan, Suwon, Gwangju, Jeonju, Daejeon en Jeju.

Uiteindelijk bezoeken 2,705,197 mensen de wedstrijden in Zuid-Korea en Japan.