Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Sport / De Olympische spelen van Seoul ’88

De Olympische spelen van Seoul ’88

Zuid Korea

De Olympische zomerspelen van 1988 hebben plaatsgevonden van 17 september tot 2 oktober 1988 in Seoul.

Op deze Olympische Spelen waren 159 landen vertegenwoordigd door 8391 atleten. Er werden 263 wedstrijden gehouden, die ondersteund werden door 27.221 vrijwilligers. De internationale media versloeg deze Olympische Spelen wereldwijd.

Dit waren de laatste Olympische Spelen in de verdeelde wereld van de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie hield op te bestaan voordat de volgende Olympische Spelen in beeld kwamen.

De Olympische Spelen in 1988 werden geboycot door Noord-Korea en zijn bongenoten Albanië, Cuba, Madagascar en de Seychellen. Omwille van andere redenen deden Ethiopië en Nicaragua ook niet mee. Ondanks deze boycot werd een grotere boycot vermeden, zoals dit wel het geval was in de drie voorgaande Olympische zomerspelen (bijv. 1984 Los Angelos, USA). Dit leidde tot de grootste deelname van landen gedurende de Koude Oorlog.

De Zuid-Koreanen wilden deze Olympische Spelen organiseren om de internationale aandacht op Zuid-Korea te vestigen. In toenemende mate groeide Zuid-Korea als sterke internationale speler en dit was een uitstekende gelegenheid om dat te onderstrepen.

In 1988 werd door het organiserende Koreanse Olympisch Comité besloten een officieel lied te componeren voor de spelen. Het moest een lied worden om de harmonie en vriendschap van de hele wereld te stimuleren. Het lied “hand in hand” werd geschreven door de Italiaan Giorgio Moroder en de Amerikaan Tom Whitlock. Het lied werd uitgebracht door de zanggroep Koreana. Uiteindelijk bereikte het lied grote populariteit in 17 landen, waaronder Zweden, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Japan en Hongkong.

De officiële mascotte voor de 1988 Olympische zomerspelen was Hodori. Een stijlvolle tijger die was ontworpen door Kim Hyun. Deze sympathieke Amur Tijger stond voor de vriendelijke en gastvrije tradities van het Koreaanse volk. De vrouwelijke variant heette Hosuni.

Dit waren succesvolle spelen in het algemeen en zeker ook voor Zuid-Korea. Met name op het gebied van boogschieten bleken Zuid-Koreaanse atleten bijzonder succesvol.