Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Ges / Japanse bezetting / Nasleep

Nasleep

Zuid Korea

Yi Uijong (de middelste) werd door een Japans gerechtshof in Seoul ter dood veroordeeld en Yi Sang Sul tot levenslange gevangenisstraf. Nadat Korea weer onafhankelijk was geworden, konden Koreanen belangstelling gaan tonen voor Yi Jun. Yi Jun bleef in Den Haag begraven, totdat hij in 1963 naar Korea werd overgebracht en daar werd herbegraven. De gemeentearchivaris Mensonides deed een diepgaand onderzoek naar wat er gebeurd was en ontdekte daarbij in welk hotel de Koreanen gelogeerd hadden. En passant ontdekte hij ook een foto van Yi Jun. Dat was een bijzondere vondst, want op dat moment was er nog geen foto van hem bekend.

Het voormalige hotel De Jong, waar Yi Jun overleed, werd gekocht door het Koreaanse echtpaar Kee-Hang Lee en Chang-ju Song. In augustus 1995 openden zijn daarin het Yi Jun Peace Museum, ter nagedachtenis aan Yi Jun. Met dit museum willen ze ook de vrede propageren. Op 13 en 14 juli 2007 organiseerden zij de herdenking van Yi Juns overlijden in Den Haag. Binnenkort wordt het museum vergroot met de begane grond van het gebouw.

foto_yi_jun_4

Yi Jun Peace Museum

Het adres van het museum is Wagenstraat 124/A. Het museum is gewoonlijk open van: ma – vrij: 10-17 uur en za: 10-16 uur. Het telefoonnummer is 070 – 356 25 10.

Verantwoording

Bron; via de website http://anemaa.home.xs4all.nl/ges/onderwerpen/Yi_Jun_korea_vredesconferentie_1907.htm

Deze informatie is uitsluitend bedoelt voor educatieve doeleinden. Op de bovengenoemde website is de verantwoording, literatuur en noten terug te vinden.