Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Ges / Goryeo Dynastie (11e eeuw)

Goryeo Dynastie (11e eeuw)

Zuid Korea

De Goryeo-dynastie (918-1392) werd gesticht door Wang Geon, een generaal die had gediend onder Gungye. Een rebelse prins van het Silla koninkrijk. Hij koos zijn geboortedorp, Sonkak (het tegenwoordige Gaeseong in Noord-Korea), als zijn hoofdstad. Wang Geon verklaarde dat het zijn doel was om het verloren gebied van het Goguryeo koninkrijk in Noordwest-China te heroveren.
verenigd-silla-en-baltae

Wang Geon noemde zijn dynastie Goryeo. Van deze naam is de huidige naam “Korea” afgeleid. Ondanks dat de Goryea-dynastie het verloren land nooit terug heeft kunnen veroveren, had het wel een prachtige hoogstaande cultuur. Deze werd vooral vertegenwoordigd door Cheongja, ofwel het blauwgroene aardewerk en de werkelijk bloeiende boeddhistische tradities.

Ook belangrijk was de uitvinding van de boekdrukkunst en metalen lettertypen in 1234. Dus twee eeuwen eerder dan de Gutenbergbijbel die in Duitsland werd gedrukt.

In dezelfde tijd sneden vaardige Koreaanse ambachtslieden het complete verhaal van Boeddha uit in grote houten blokken. Deze houtblokken, meer dan 80.000, waren bedoeld om de kracht van Boeddha te gebruiken om de invallen van Mongoolse invallers af te weren. Deze houtblokken zijn bekend als de Tripitaka Koreana en zijn nu opgeslagen in de historische Haeinsa tempel.

tripitaka-koreana