Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Ges / Drie koninkrijken en Gaja (5e eeuw)

Drie koninkrijken en Gaja (5e eeuw)

Zuid Korea

drie_koninkrijken_en_gaja

De stadstaatjes verenigden zich langzaam tot grotere stamverbanden met ingewikkelde politieke structuren die uitgroeiden tot koninkrijken. Onder de verschillende stamverbanden was ook Goguryeo (37 VC – 668), langs de Yalurivier, die zich als eerste ontwikkelde tot een koninkrijk.

Door de veroveringsoorlogen van Gwanggaeto de Grote (regeerde van 391 tot 413) en koning Jangsu (regeerde van 413 tot 491) was Goguryeo in staat om grote delen van Mantsoerije en het Koreaanse schiereiland te bezetten. Het instellen van een centrale bestuurlijke leiding over deze gebieden gaf het aanzien van een serieus rijk.

Het koninkrijk Baekje (18 VC-660) groeide vanuit een stadstaat, die zuidelijk lag van de Hangang rivier in de buurt van het tegenwoordige Seoel. Dit was ook een gelijksoortig koninkrijk zoals Goguryeo en tijdens de regeerperiode van koning Geunchogo (346-375) wist Baekje zich te ontwikkelen tot een centraal geregeerde staat.

Het koninkrijk Silla (57 VC-935) lag in de zuidoostelijke hoek van het Koreaanse schiereiland. Oorspronkelijk was het de zwakste en het meest onderontwikkeld van de drie koninkrijken. Omdat het geografisch het verst verwijderd was van de Chinese invloed stond het meer open voor andere invloeden en ideeën. Deze samenleving was gebaseerd op het boeddhisme en was duidelijk in klassen georganiseerd. Inclusief een militaire klasse die onder andere een elitekorps kende van jonge aristocratische krijgers die Hwarang genoemd werden.

Gaja (42-562) begon als een soort samenwerkingsverband toen de stammen van de Nakdong rivier samen gingen werken.