Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Eco / Economische ontwikkeling in vogelvlucht / Jaren 90 tot nu

Jaren 90 tot nu

Zuid Korea

Aan het einde van twintigste eeuw werd Zuid-Korea, door haar open economie zwaar getroffen door de Aziëcrisis. Vanaf 1997 stagneerde de economische groei. Aan het einde van de 21ste eeuw bleek het slechts te gaan om een tijdelijke daling van de economische groei, zonder grote structurele gevolgen. De groei trok weer aan en Zuid-Korea denderde weer verder op de trein van economische ontwikkelingen en vervolgde haar weg naar een moderne samenleving. In de jaren zestig was het een arm land met een lage productiviteit. In krap zestig jaar is het land uitgegroeid tot een rijk land met een zeer geavanceerde technologie. Van netto ontvanger van OESO naar netto betaler. Korea staat nu op plek nummer vier van landen die bijdragen aan de ontwikkeling van andere landen op OESO ranglijst. Korea werd lid van de OESO in 1996 en dertien jaar later werd het lid van het DAC (netto-betalende landen) in 2009.

Het werkethos van de Koreanen heeft enorm bijgedragen aan de economische inhaalrace om landen zoals Japan en het Westen voor te blijven. Dit kwam ook omdat werknemers langer doorwerkten dan was toegestaan. Zo konden Zuid-Koreaanse bedrijven soms een capaciteitsgebruik halen van meer dan honderd procent. Datzelfde arbeidsethos kom je nu ook tegen bij de studenten.

Zuid-Korea is nu een wereldspeler met een bruto binnenlands product van ongeveer €1.570,mrd (IMF 2013). Dit is ruim drie keer groter dan de Nederlandse economie. Het land wil graag haar plaats innemen en verantwoording nemen op het mondiale politieke toneel. Het staat nu vierde op de ranglijst van OECD. Het is een echte Aziatische tijger!