Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / De plaats van Zuid Korea in de wereld / De plaats van Zuid Korea in de wereld

De plaats van Zuid Korea in de wereld

Zuid Korea

De positie van Zuid-Korea is de afgelopen 50 jaar sterk veranderd en deze verandert nog steeds. Toen Hendrick Hamel in de 17e eeuw als schipbreukeling verslag deed van Korea, was Korea een zeer gesloten land. Er mocht geen informatie over Korea naar buiten gebracht worden. De reden dat Korea zich destijds wilde afzonderen van de wereld lag in het feit dat in de periode ervoor Korea enkele keren veel schade heeft opgelopen door buitenlandse invasies. Ook in de jaren tussen de 17e eeuw en de Koreaanse oorlog begaf Korea zich minimaal op het internationale toneel. Op zich is dit ook logisch, omdat het wereldtoneel in die tijd vooral werd gedomineerd door de Verenigde Staten en Europa en sinds eind 19e eeuw ook door Japan.

Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij of Zuid-Korea komt op de één of andere manier wel in beeld. In het nieuws komt Zuid-Korea regelmatig voor. Dat komt vooral door de Koreaanse Chaebols (conglomeraten) die er wel voor zorgen dat we veel Koreaanse producten in handen krijgen. Het aantal auto’s van Kia of Hyundai wordt steeds groter en wat LG en Samsung qua consumentenelektronica produceren is enorm. In elke klas zijn zeker wel 10 Samsung telefoons te vinden. Dan hebben we het hier nog niet over de vele andere producten met een Koreaanse oorsprong, zoals schepen en medicijnen.

Over het algemeen hebben we van veel Aziatische landen het idee dat ze geleid worden door dictators of een kleine groep mensen die het voor het zeggen hebben. In het geval van Zuid-Korea kunnen we die vooroordelen direct overboord gooien. Jaarlijks wordt er een lijst gepubliceerd met daarop een ranglijst van landen qua democratie. Het volledige overizcht uit 2012 kun je hier vinden. Hieronder staat een overzicht met enkele prominente landen. Hierop is duidelijk te zien dat Zuid-Korea het op dit moment qua democratie beter doet dan algemeen erkende democratieën zoals de Verenigde Staten, België en Frankrijk.

ranglijst

Ook op sportgebied zien we Zuid-Korea steeds vaker prominent aanwezig. Op zich is dat natuurlijk ook logisch, want met 50 miljoen inwoners zijn er genoeg talenten aanwezig om in de sport een bepalende rol op te eisen. Koreanen doen het in Azië heel erg goed met voetbal. Er zijn reeds meerdere voetballers die op de Europese velden te bewonderen waren en met een vierde plek op het WK van 2002 kun je natuurlijk niet meer spreken van een klein voetballand. Verder is Zuid-Korea zeer dominant aanwezig bij het shorttrack. Dat Zuid-Korea bij de mannen op de Olympische Spelen van 2014 niet alle medailles won, kwam omdat een hele goede Koreaanse shorttracker een Russisch paspoort had aangevraagd en zodoende voor Rusland enkele medailles wist te winnen. Andere sporten waar Zuid-Korea zijn stempel op drukt zijn onder andere honkbal, kunstrijden, schaatsen, Judo en Jujitsu. Met de komst van de winterspelen van 2018 naar Zuid-Korea zul je bij de wintersporten steeds meer Zuid-Koreaanse vlaggen gaan zien. De Nederlanders zullen er in het schaatsen een aantal geduchte concurrenten bij hebben.

Hieronder vind je drie kaarten waaraan je kunt zien wat de rol van Zuid-Korea in de wereld is. Als je op de kaart klikt, krijg je een grotere versie te zien. Op de eerste kaart zie je het aantal buitenlanders dat officieel Korea aan heeft gedaan. Natuurlijk is hier de rol van de Aziatische landen het grootst, omdat deze landen nu eenmaal dichterbij liggen. Maar de hoeveelheid mensen uit Europa dat een bezoek brengt aan Zuid-Korea is niet te onderschatten.

korea018

Op de tweede kaart zie je de investeringen vanuit andere landen in bedrijven in Zuid-Korea. Hier neemt Europa een beduidend grote rol in. Dit geeft duidelijk aan dat velen het belang van Zuid-Korea heel groot vinden. Het is vooral opvallend dat Nederland een grote rol speeld qua investeringen. Dit heeft onder andere te maken met de samenwerking tussen de Nederlandse multinational Philips en de Koreaanse multinational LG.

korea019

Als laatste zie je een kaart met daarop de diplomatieke relaties die Korea heeft met andere landen.