Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / Verstedelijking / De pre-industriële tijd

De pre-industriële tijd

Zuid Korea

Om in Korea als dorp of stad genoemd te mogen worden moet je tenminste 50.000 inwoners hebben. Onder de oudste steden vind je Gyeongju en Pyeongyang. Maar tegenwoordig zijn vooral Seoul en Busan toonaangevend.

De eerste steden ontwikkelden zich vooral wanneer een machtige dynastie zich in een stad vestigde. Zoals koning Wang Geon van de Goryeo dynastie de stad Gaeseong tot zijn hoofdstad maakte. Er ontwikkelde zich een heel netwerk van wegen en waterwegen, waardoor goederen vanuit het hele land Gaeseong konden bereiken.

Tijdens de Joseon dynastie verplaatste de hoofdstad zich naar Seoul. Koning Taejo – Yi Seong Gye verdeelde het land in 8 provincies en bouwde een groot wegennet gecentreerd in Seoul. Hij maakte hierbij gebruik van een stervormige verkeersader. Tijdens het bewind van koning Sejong draaide dit systeem goed en werd het o.a. gebruikt voor handel en transport, maar het was ook een effectieve manier om de belasting te heffen. Tijdens het bewind van Sejong werden overal waterwegen gebouwd om o.a. rijst voor de belasting naar de magazijnen in Seoul te kunnen transporteren.

De meeste steden in deze tijd werden gebouwd volgens het Pungsu beginsel. Dit betekent dat een stad in de rug wordt beschermt door een berg en dat aan de voorkant een water (meestal een rivier) zorgt voor transportmogelijkheden en drinkwatervoorzieningen. Bovenop de bergen werden vaak forten gebouwd met grote fakkels, die konden dienen als communicatiemiddel.