Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / Toerisme / Internationaal toerisme

Internationaal toerisme

Zuid Korea

De veranderingen in het aantal binnenkomende en uitgaande toeristen kunnen worden onderverdeeld in 4 fasen.

  • De eerste fase: de erkenningsperiode (1961-1977): In deze fase begint de overheid het aantal toeristen bij te houden. Daarnaast wordt er in de plannen voor economische ontwikkeling ruimte gemaakt voor toerisme en recreatie.
  • De tweede fase: de ontwikkeling van inkomend toerisme (1978-1987): In deze periode werd voor de eerste keer het aantal inkomende toeristen gehaald van meer dan 1 miljoen. In 1987 waren de inkomsten uit het internationaal toerisme bijna 2,3 miljard dollar.
  • De derde fase: de groei van inkomend toerisme (1988-1999): In deze fase groeide de toeristische markt enorm. Vooral de Olympische Spelen van 1988 zijn daarin van belang geweest. In de latere jaren namen o.a. het aantal backpackers en mensen die gingen studeren in het buitenland enorm toe. De economische crisis rond 1997 heeft de inkomsten uit het internationale toerisme geen goed gedaan.
  • De vierde fase: snelle groei van het uitgaand toerisme (2000-2007): In deze jaren lag het aantal inkomende toeristen (o.a. door de WK van 2002) rond de 5 miljoen reizigers per jaar. Het aantal uitgaande toeristen is echter gigantisch gestegen tot meer dan 13 miljoen in 2007.

 

De meeste internationale toeristen komen uit Aziƫ (98%), waarin China het grootste aandeel heeft. De voornaamste redenen die de mensen uit Aziƫ hebben voor een bezoek aan Zuid-Korea zijn studie en winkelen, maar het aantal mensen dat komt voor de cultuur is sterk aan het groeien. Recente statistieken laten een sterke toename zien van het aantal Chinezen dat naar Zuid-Korea komt.