Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / Het landschap / Rivieren

Rivieren

Zuid Korea

De meeste grote rivieren, zoals de Amnokgang en de Hangang (gang betekent rivier), stromen naar het westen en monden uit in de Gele Zee. Dit komt door de hoge gebergtes aan de kust in het oosten. Deze rivieren met relatief laag debiet vervoeren omvangrijke sedimenten uit het grote stroomgebied. De rivieren die wel naar het oosten stromen, kenmerken zich door veel regiem. De rivieren zijn vaak relatief kort en stromen met hoge snelheid naar de zee.

In het zomerseizoen zijn er regelmatig overstromingen door intensieve regenval. Tijdens de winter en de lente is de waterstand beduidend lager.

In Korea komen rechte, vlechtende en meanderende rivieren voor. De Pyeongchanggang, de Donggang en de Goljicheon zijn goede voorbeelden van meanderende rivieren. Kleine steden in de omgeving van deze rivieren liggen vaak op de terrassen van de rivier. Ze zijn gebouwd op de sedimenten van de rivier. Zo zijnĀ meerdere steden gebouwd op de oeverwallen van rivieren.

In het rivierenlandschap vind je veel terrassen, deze zijn vaak aangelegd door de mens. Maar vaak zijn ook de overstromingen uit het verleden nog terug te vinden in het landschap.

Aan de monding van de rivieren tref je regelmatig een delta aan.

rivers