Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / Het landschap / Zeeën

Zeeën

Zuid Korea

Het Koreaanse schiereiland wordt omgeven door drie zeeën die onder verschillende geografische omstandigheden zijn gevormd.

  • De Gele Zee: De Gele Zee bevindt zich tussen het Koreaans schiereiland en China en ziet eruit als een grote baai. Waarschijnlijk komt de naam van de gele kleur van het zeewater, veroorzaakt door sedimenten. De Gele Zee is een continentaal plat met een diepte van ongeveer 100 meter.
  • De Oostzee: De Oostzee wordt omringd door drie landen: Korea, Japan en Rusland. In tegenstelling tot de Gele Zee is het een oceaan met een 4000 m diepe zee en verschillende vulkanische eilanden, zoals Ulleungdo en Dokdo. Over de naam Oostzee zijn Japan en Zuid-Korea het niet eens. In Japan wordt deze zee de Japanse Zee genoemd. Dat is de reden dat je de naam Japanse Zee regelmatig tegenkomt in de atlas. Wij hanteren natuurlijk de naam Oostzee.
  • De Zuidzee: De Zuidzee is meer open, ook al is het een ondiepe zee.

Zeestromingen beïnvloeden de Koreaanse zeeën, de Kuroshio en de Liman. De warme Kuroshio komt uit het zuiden en stroomt door de Zuidzee richting de Oostzee. Een aftakking gaat naar de Gele Zee.

In de Oostzee komt ook de koude Limanstroom. Hier mengen beide stromen zich. Op deze plek zit zeer veel vis.

2009060100419_0