Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / Het landschap / Gebergtes

Gebergtes

Zuid Korea

Ongeveer 70% van het Koreaanse schiereiland is bedekt met bergen en heuvels. Hoge bergen liggen voornamelijk in het oostelijk en noordelijk deel van het schiereiland. Er zijn veel bergen die hoger zijn dan 2000 m boven zeeniveau, zoals de Baekdusan, de Gwanmobong, de Buksubaeksan en de Nampotaesan.

kalender007

Vergeleken met bergen in Noord-Korea zijn de bergen in Zuid-Korea relatief lager. Zelfs de hoogste bergen, Hallasan en Jirisan, zijn lager dan 2000 m. De hoge bergen van meer dan 1000m in Zuid-Korea liggen meestal langs de Taebaeksanmaek en de Sobaeksanmaek.

De bergketens kunnen ingedeeld worden in drie groepen op basis van de richting: de Koreaanse, de Liaotung en de Chinese ketens. De Koreaanse ketens, lopend van noord naar zuid, worden sterk beïnvloed door de Kaenozoische heffing en vormen een ruggengraat van landmassa met hoge bergen, zoals de Nangnimsanmaek en de Taebaeksanmaek.

De Liaotung en de Chinese ketens zijn vertakkingen uit de Koreaanse ketens en lopen richting het westen en zuidwesten. In tegenstelling tot de Koreaanse ketens zijn deze sterk beïnvloed door de bewegingen van de aardkorst tijdens het Mesozoïcum.

Hieronder zie je een overzicht met dwarsdoorsnedes van het Koreaanse schiereiland.

korea008