Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / De cultuur / Sjamanisme

Sjamanisme

Zuid Korea

De inheemse godsdienst van Korea is het sjamanisme die veel voorkomt in noordoost Azië. Sjamanisme is animistisch van aard. Men gelooft in de ziel, die zit in allerhande natuurlijke zaken en er is geen heilige leer of kerkelijke hiërarchie. De mens wordt gezien als onderdeel van de natuur en niet als iets dat boven de dierenwereld staat. Specifiek voor sjamanisme is het contact dat sjamanen tijdens trance geacht worden te kunnen leggen met voorouders en andere geesten uit de onzichtbare wereld, ter beïnvloeding van het leven aan deze zijde.

Ondanks de grote invloed in de maatschappij van godsdiensten, zoals het christendom en het boeddhisme, is de sjamanistische manier van denken binnen de samenleving blijven bestaan. Een voorbeeld is de laatste koningin van de ‘Joseon-dynastie’ die zeer confucianistisch was. Koningin Min maakte eind 19e eeuw nog veelvuldig gebruik van een sjamaan.

Sommige hedendaagse Koreanen zien het sjamanisme als bijgeloof. Terwijl anderen in het sjamanisme juist de echte Koreaanse wortels zien.