Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / De cultuur / De “spin-off” van K-Wave: K-movies

De “spin-off” van K-Wave: K-movies

Zuid Korea

Het marktaandeel van Zuid-Koreaanse films is in Zuid-Korea meer dan 50%, een veel groter percentage dan het aandeel dat binnenlandse films in andere landen hebben. Tegenwoordig domineren twee grote stromingen de mainstream in de Zuid-Koreaanse filmwereld: de Zuid-Koreaanse blockbusters en de zogenaamde “well-made” kwaliteitsfilms. “Shiri” (1999), een film over de onwaarschijnlijke liefde tussen spionnen uit Zuid- en Noord-Korea, was zo’n populaire blockbuster. De film was zo populair dat er later een serie met de naam “Joint Security Area” van is gemaakt (2000).

Getalenteerde regisseurs en goede verhaallijnen hebben Zuid-Koreaanse “Well-made” kwaliteitsfilms internationale erkenning opgeleverd. Een voorbeeld daarvan is de film “Old Boy”, die door 3 miljoen Zuid-Koreaanse kijkers werd bekeken. Regisseur Chan-wook Park won er op het 57e Film Festival in Cannes de juryprijs mee. Vaak worden Zuid-Koreaanse films, omdat de verhalen zo goed in elkaar zitten, opnieuw als “remake” in het buitenland uitgebracht.

Van de roman “Please look after mom” van schrijfster Kyung-sook Shin, werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Zuid-Korea en dit boek werd in 22 landen uitgegeven. Het boek werd door de New York Times “A raw tribute to the mysteries of motherhood” genoemd en ontving lovende recensies van zowel Amerikaanse recensenten als lezers. Online boekverkopers hebben het boek genoteerd als het verbazingwekkende en zeer ontroerende verhaal van een zoektocht van een gezin naar hun moeder. Veel Koreaanse schrijvers hopen, in de voetstappen van Kyung-sook Shin, lezers over de hele wereld te bereiken.