Ons Korea

Onderwijsprogramma Alles Tonen / Aard / De cultuur / Boeddhisme

Boeddhisme

Zuid Korea

Het sjamanisme laat ruimte voor andere godsdiensten en dus kon het boeddhisme in de vierde eeuw vanuit China, Korea binnen komen. Het boeddhisme is net als het sjamanisme een tolerante religie. Boeddhisme is de leer van zelfperfectie die volgt uit het voorbeeld van de prins die, ver voor Christus, op het Indiase schiereiland zijn wereldlijke verlangens had losgelaten en de status had bereikt van ‘verlichte’ Boeddha.

In de twee rijken op het zuidelijke deel van het schiereiland, Baekje en Silla, kreeg het boeddhisme al snel koninklijke steun. De koning van Baekje schreef: “Deze leer is de meest sublieme van alle, ook al is ze moeilijk te begrijpen”. Dit geeft een goed beeld over hoe de Koreanen in die tijd dachten over het boeddhisme.

In de tiende eeuw maakte de stichter van Goryeo het boeddhisme tot de officiële godsdienst van het land. Monniken werden naar China gestuurd om nieuwe ontwikkelingen in de leer te leren. Zo werd o.a.het Son(in het Japans Zen)-boeddhisme binnengehaald.

Tegenwoordig is in het Koreaanse boeddhisme één orde belangrijk, die al in de 12e eeuw door de monnik Chinul werd opgezet. Hij gaf de voorkeur aan meditatie, maar accepteerde ook andere wegen tot verlichting, zoals tekststudie. De orde van de monnik Chinul was de Chogye-orde. Deze orde is in Zuid-Korea nog altijd de grootste stroming en heeft een belangrijke tempel in de hoofdstad Seoul.